Dożynki Gminy Masłów odbyły się na Żeromszczyźnie. Składały się z kilku części ściśle związanych z tradycją. Było barwnie, zgodnie z tradycją i bardzo radośnie. Wybrano najpiękniejszy wieniec i najsmaczniejszą potrawę żniwną zanoszoną na pole. Wójt Tomasz Lato podziękował rolnikom za codzienny trud pracy.

Dożynkowe świętowanie rozpoczął barwny korowód, który przeszedł sprzed dworu Stefana Żeromskiego. Na jego czele z chlebem wypieczonym w piekarni Ernesta Nogi szli starości dożynkowi Monika Kmieć z Masłowa Pierwszego oraz Jarosław Stachura z Mąchocic Kapitulnych oraz gospodarz gminy wójt Tomasz Lato. W korowodzie szli przedstawiciele wszystkich zespołów z gminy Masłów, którzy nieśli piękne wieńce i kosze dożynkowe.

Kolorowy pochód zakończył się w amfiteatrze, gdzie uroczystą mszę świętą odprawił biskup Marian Florczyk. Eucharystię koncelebrowali ks. dziekan Dariusz Sieradzy, proboszcz parafii pw. bł. Wincentego Kadłubka w Domaszowicach oraz ks. Piotr Motyka, proboszcz parafii pw. Przemienienia Pańskiego w Masłowie, ks. ks. Zbigniew Kądziela, proboszcz parafii pw. MB Królowej Świata w Brzezinikach. W swojej homilii biskup Florczyk zwrócił uwagę na znaczenie w roli człowieka roli ziarna, zbierania plonów, trudu i wdzięczności. Podczas mszy świętej Krzysztof Ludwikowski, kancelerz Wszechnicy Świętokrzyskiej odczytał rys historyczny katolickiego pozdrowienia „Szczęść Boże” autorstwa prof. Mieczysława Adamczyka, profesora Wszechnicy Świętokrzyskiej. O oprawę mszy świętej zadbał Chór Masłowianie.

W części obrzędowej starostowie przekazali chleb wójtowi Tomaszowi Lato oraz Andrzejowi Pedryczowi, wiceprzewodniczącemu Rady Gminy. Później już Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty przedstawił tradycyjny obrzęd ośpiewania wieńca. O tym zwyczaju opowiadała Małgorzata Wyderska, choreograf zespołu.

Wójt Tomasz Lato w swoim przemówieniu podziękował rolnikom za codzienny trud pracy, za wykonane wieńce oraz kosze dożynkowe i potrawy żniwne. Szczególnie podkreślił ogromny potencjał artystyczny wszystkich zespołów. Z najlepszymi życzeniami dla rolników przyjechali do Ciekot goście: wiceminister sportu, posłanka Anna Krupka, wiceminister spraw wewnętrznych, poseł Piotr Wawrzyk, posłanka Marzena Okła-Drewnowicz, posłanka Agata Wojtyszek, senator Krzysztof Słoń, Renata Janik, wicemarszałek województwa świętokrzyskiego, Henryk Milcarz, wiceprzewodniczący Sejmiku, Mieczysław Gębski, wiceprzewodniczący Sejmiku.

Dożynkom towarzyszył tradycyjnie konkurs na najpiękniejszy wieniec. Do konkursu zgłoszono pięć wieńców. Oceniła je komisja w składzie: dr Alicja Trukszyn, etnolog, przez lata zawodowo związana z Wojewódzkim Domem Kultury w Kielcach Beata Ryń, rzecznik prasowy Muzeum Wsi Kieleckiej, dr Marek Kawiorski z Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach. Jury zwracało uwagę przede wszystkim na tradycyjną formę i materiały użyte w wieńcach. Pierwsze miejsce zajął wieniec z Brzezinek wypleciony przez Brzezinianki, drugie z Dąbrowy wity przez Dąbrowianki, a trzecie z Barczy wykonany przez Barczanki. Wyróżnienia otrzymały wieńce z Domaszowic i Mąchocic-Scholasterii. Nagrody finansowe dla autorów wieńców wręczał wójt Tomasz Lato. Zgodnie z ciekocką tradycją wyróżniono wszystkie piękne kosze dożynkowe, w których można było zobaczyć zbiory z sadów i przydomowych ogródków z Masłowa Pierwszego, Masłowa Drugiego, Ciekot, Wiśniówki, Mąchocic Kapitulnych, Woli Kopcowej, Doliny Marczakowej.

Jak przystało na dożynki było bardzo smacznie. Rozstrzygnięto konkurs pod hasłem „Potrwa żniwna zanoszona żniwiarzom na pole”. Wszystkie potrawy oceniła komisja konkursowa pod przewodnictwem kucharza Mariusza Bezaka w składzie: Anna Krawiecka, dziennikarka „Echa Dnia” oraz Katarzyna Korus, kierownik Parku Etnograficznego w Tokarni, prezes Polskiego Związku Kół Gospodyń Wiejskich. Za najsmaczniejszą uznano brzezińską zalewajkę z grzybami przygotowaną przez Brzezinianki. Na drugim miejscu znalazła się Lubrzanka za zupę pietruszkowa z zacierką. Trzecia była kasa okrasono przygotowana przez Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty. Nagrody finansowe dla zwycięzców wręczał wójt Tomasz Lato.

Nagrodę specjalną Polskiego Związku Kół Gospodyń Wiejskich za kaszę z mlekiem otrzymały Nowe Masłowianki. Wszystkie pozostałe danie otrzymały wyróżnienia oraz nagrody rzeczowe. Wśród nich były m.in. parchane kluchy przez babę, golorz z biołym borscem, źmioki z garusem, zupa mleczna i kluski z serem, kasza pod domaszowsku, kluchy żniwiarza. To nie jedyne smaczne akcenty. Na stoiskach KGW można było spróbować regionalnych przysmaków. Na piknik zaprosiła Świętokrzyska Izba Rolnicza, która bezpłatnie częstowała wszystkich daniami z wołowiną w roli głównej.


Dożynki były najlepszym momentem do uhonorowania aktywnych rolników i podziękowania za plony rolne przekazane na wystawę, którą można było oglądać rzy dworku Stefana Żeromskiego. Tytuły „Aktywny Rolnik 2023” otrzymali: Leszek Bałaga z Mąchocic Kapitulnych, Piotr Pedrycz z Barczy, Paweł Kmieć z Masłowa Pierwszego, Łukasz Kowalik z Masłowa Drugiego, Dariusz Majcherczyk z Brzezinek, Alicja Podstawka z Domaszowic, Grażyna i Wiesław Adachowie z Dąbrowy, Kamil Anioł z Doliny Marczakowej. Wśród osób, którym podziękowano za przekazanie płodów rolnych znaleźli się: Edward Mazur z Woli Kopcowej, Aneta Piotrowska z Woli Kopcowej, Zbigniew Kołda z Woli Kopcowej, Marzena i Mirosław Kozubkowie z Woli Kopcowej, Katarzyna Borowiec-Kaleta z Woli Kopcowej, Maria Bandrowska z Masłowa Pierwszego, Zygmunt Styczeń z Masłowa Drugiego, Danuta Dolezińska z Dąbrowy. Do wszystkich powędrowały nagrody rzeczowe niezbędne w gospodarstwie.

Siłą dożynek w Ciekotach były występy wszystkich zespołów ludowych z terenu gminy Masłów. Na scenie zaprezentowały: Zespół Pieśni i Tańca Ciekoty, Zespół Pieśni Tańca Żeromszczyzna, Dąbrowianki, Domaszowianie, Barczanki, Brzezinianki, Lubrzanka, Kopcowianki, Nowe Masłowianki
oraz Chór Masłowianie. Po zakończeniu części obrzędowej rozpoczęła się zabawa. Dla młodszej części widowni zaśpiewała Dominika Kwiatkowska. Nie zabrakło radiowych przebojów, które nucili i tańczyli z nią młodzi uczestnicy koncertu. Taneczną zabawę na dobre rozpoczęła góralska Kapela Póki Co. Wypełniony do ostatniego miejsca amfiteatr głośno śpiewał góralskie przeboje, a plac przed sceną szybko wypełnił się tańczącymi. Na finał wiązankę świętokrzyskich oberków, polek i utworów biesiadnych zaprezentowała Kapela Adaśki. Taneczna zabawa trwała do późnych godzin wieczornych. Wydarzenie poprowadził Wojciech Purtak, dyrektor Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom”, które zorganizowało Dożynki Gminne. Koordynatorką całości była Marzena Biskupska.

Powrót